Foto credits: Avalon Aardoom

Op weg naar Beijing 2022, maar dan begeeft je motor het!

Shorttrackster Avalon Aardoom (22), die sinds 2019 deel uitmaakte van de nationale selectie, moet haar loopbaan als topsporter om gezondheidsredenen stoppen. Ze vertrekt binnenkort naar Canada, waar ze vooral weer gezond wil worden. “Natuurlijk zou ik het liefst blijven shorttracken, maar het gaat gewoon niet meer.”

Avalon is geboren met een hartafwijking, waaraan ze op haar 16de werd geopereerd. Met die handicap slaagde ze er toch in door te breken naar de nationale shorttracktop, wat haar in het voorjaar van 2019 een plekje opleverde in de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter. Haar droom, deelname aan de Olympische Spelen, leek binnen handbereik.

Avalon werd ambassadeur van de stichting Hartekind. Haar verhaal, van hartpatiënte tot topsporter, kreeg veel aandacht in de media. Maar afgelopen jaar kreeg ze te kampen met zware fysieke tegenslag. Een hersenschudding, opgelopen bij een valpartij waarbij ze beide knieën in het eigen gezicht kreeg, luidde een maandenlange periode van onzekerheid in.

Toen Avalon tijdens een fietstraining bewusteloos in de berm belandde, moest ze al haar sportactiviteiten staken. “Schaatsen is er sindsdien helemaal niet meer bij, want da’s hartstikke gevaarlijk als je op elk moment ‘uit’ kan gaan”, vertelt Avalon.

Wat volgde was een periode vol medische onderzoeken. De uiteindelijke diagnose was dat er opnieuw/nog steeds een hartafwijking is die Avalon parten speelt. Ze heeft intussen een implantaat gekregen, dat haar hart de komende tijd gaat monitoren.

“Vreselijk balen, want mijn olympische droom is in duigen gevallen. Dat zal ik moeten verwerken en daarvoor ga ik binnenkort naar Canada. Ik zal daar werken aan mijn herstel en laat er nader onderzoek verrichten. Ik heb geen idee hoe lang dit gaat duren, maar hoop vooral weer snel gezond te worden.”

Avalon heeft haar huisje in Heerenveen (naast Thialf) opgezegd en zal haar gesponsorde auto (DOOR/Hartekind/Bisnez) snel inleveren. Het visum voor Canada is onderweg, ze hoopt nog deze maand te vertrekken. Het shorttrack zegt ze vaarwel, met pijn in het hart. “Ik was echt heel klein toen ik al hardop zei dat ik naar de Spelen wilde, zo klein dat er geen schaatspak was dat echt strak zat. De droom leek haalbaar, maar het is helaas anders gelopen.”

Bron: Shorttrack NTS Persbericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

DIT VINDT JE VAST OOK LEUK