Tekst credits: Jessica Merkens - Foto credits: Neeke Smit

Aardoom vol ongeloof na succesvol NK: 'Moet allemaal nog even binnenkomen'

Avalon Aardoom was één van de grote verrassingen tijdens de KPN NK shorttrack. De 20-jarige schaatsster van RTC Noord reed naar de tweede plaats in het eindklassement, mede door een hele mooie overwinning op de 1500 meter.

Meer dan tien ronden prijkten nog op het rondebord toen Aardoom samen met de jonge Georgie Dalrymple op avontuur besloot te gaan tijdens de finale van de 1500 meter. En wat had de blonde Westlandse het zwaar die laatste paar ronden. Met trillende benen vol melkzuur stepte ze de bochten door die met de ronde krapper leken te worden.
Op de streep kwam de ontlading: twee gebalde vuisten en een grote glimlach van oor tot oor. Tijdens het allereerste nummer op de finaledag van het NK pakte de eerstejaars seniore verrassend en meer dan verdiend de Nederlandse titel. Olympiagangers Rianne de Vries (nog steeds terugkomend van een enkelbreuk) en Lara van Ruijven hadden het nakijken.
Tot aan de superfinale was Aardoom zelfs nog volop in de race voor de Nederlandse overall titel. Deze ging uiteindelijk ging naar Yara van Kerkhof, Aardoom eindigde knap op de tweede plaats. Luid aangemoedigd door haar ouders, stiefvader en zijn acht pleegkinderen (‘een heel arsenaal’) gaf de rijdster van RTC Noord haar visitekaartje af.
Ze schudt nog een beetje vol ongeloof met haar hoofd als ze met een grote bos bloemen in haar handen voor het eerst in haar loopbaan de pers te woord staat. “Ik voelde me erg sterk, dacht misschien is er wel iets mogelijk. Nou, dat is gebleken. Ik ben echt superblij.”

Aardoom, geboren in Dordrecht, verhuisde voor het shorttracken naar Heerenveen. Daar traint ze twee keer per dag met het RTC Noord. “Evenveel als de nationale selectie.” School staat op een lager pitje, na drie jaar VWO haalde ze gauw haar VMBO diploma, nu leert ze voor onderwijsassistente. Haar focus ligt voorlopig op de olympische droom, net als haar voorbeeld Suzanne Schulting, die op de NK door ziekte ontbrak. “Tegen haar kijk ik wel op. Ze rijdt aanvallend en met veel acties, daar hou ik wel van.”
Aardoom debuteerde vorig seizoen als juniore op een internationaal seniorentoernooi, tijdens de wereldbeker in Calgary. Een paar maanden eerder was ze nog vrijwilliger tijdens de World Cup in Dordrecht, zo snel kan het gaan. Het is wachten op een uitnodiging voor de nationale shorttrackselectie. “Dat is wel waar je het voor doet. Ik kom steeds dichterbij, maar qua topsnelheid ben ik er nog niet.”

Tijdens de NK liet Aardoom zich in ieder geval van haar beste kant zien. “Of ik het ga vieren? Ik denk het. Het moet allemaal nog even binnenkomen”, zegt Aardoom voordat ze door de dame van de dopingcontrole wordt meegenomen, ook voor de eerste keer.

DIT VINDT JE VAST OOK LEUK