Foto credits: Martin de Jong

Dordtse shorttrackster na hartoperatie bij Nederlands team

Als jong meisje droomde Avalon Aardoom (20) van schaatsen op topniveau, maar vanwege een hartafwijking leek dat vrijwel onmogelijk. Op haar zestiende werd de Dordtse dankzij een operatie echter van haar hartprobleem verlost. Na een revalidatie van een jaar pakte Aardoom het shorttrackschaatsen weer op en zette haar weg richting top voort. Ook tot haar eigen verbazing maakt ze nu deel uit van het Nederlands team.

Avalon Aardoom heeft zich de voorbije zomer ‘helemaal het schompes’ gewerkt. Ze trainde voor het eerst met het Nederlands shorttrackteam mee en dat heeft ze geweten. ,,Ik kan mijn broeken bijna niet meer aan, zo dik zijn mijn benen geworden”, zegt ze. ,,Van nature ben ik een lichtgewichtje en val ik altijd snel af. Maar door al die krachttrainingen ben ik zes kilo aangekomen. We moesten in augustus zó zwaar trainen dat mijn lichaam het bijna niet aan kon. Ik moest echt veel bij eten om niet verder af te vallen.”

Bijzonder
De Dordtse schaatster ging bij de fietstrainingen net zo diep als haar teamgenoten. Voor iemand die geboren is met een hartafwijking, is dat bijzonder. ,,Vroeger kon ik dat nooit. Ik had het zogenaamde SVT-syndroom, waardoor mijn hartslag ineens naar de 280 kon schieten. Als dat gebeurde, kon ik helemaal niets meer. Ik was dan zo moe en kon alleen nog maar slapen”, vertelt Aardoom. ,,Het was niet gevaarlijk, maar het hinderde mij wel bij het sporten. Daardoor kon ik ook niet goed trainen en moest ik regelmatig bijkomen van mijn hartritmestoornis.”

Op haar zestiende werd Aardoom aan haar hart geopereerd. Ze had last van, zoals ze het zelf noemt, ‘een extra plusje’ en dat moest worden verwijderd. ,,De artsen wisten echter nog niet waar dat zat en daarom moest ik aanvankelijk bij bewustzijn blijven. Van binnenuit gaven ze me stroomstootjes om dat plusje te lokaliseren. Als ik buiten bewustzijn zou zijn, dan was de kans groter dat ik een harstilstand kon krijgen. Dat was heftig om mee te maken. Ik vond het doodeng en ik was blij toen ze het plusje hadden gevonden en ik mocht gaan slapen.”

Helemaal niets
Na haar operatie deed ze een jaar lang helemaal niets. Zelfs naar school gaan was te veel voor Aardoom. ,,Ik moest herstellen van die operatie. Het klinkt misschien raar, maar ik moest eraan wennen dat ik een normaal hart had, dat mijn hartslag niet meer versprong. Ik was nog vaak moe en voelde me rusteloos. Na een jaar ben ik daar weer aan gewend en heb ik het schaatsen weer rustig opgepakt. Ik was eindelijk weer gewoon Avalon en niet meer dat meisje met die hartafwijking.”

Aardoom bouwde haar sportloopbaan weer rustig op, maar toen ze eindelijk voluit kon trainen, ging ze met grote sprongen vooruit. ,,Ik heb technisch een paar flinke stappen gemaakt en ben fysiek een stuk sterker geworden. Daardoor kan ik nu meer vermogen leveren op het ijs en heb ik vorig jaar erg goed gepresteerd. Zo ben ik Nederlands kampioen geworden op de 1500 meter en werd ik op het NK tweede in het algemeen klassement.”

Progressie
Haar progressie bleef niet onopgemerkt, want sinds deze zomer traint Aardoom ook bij Oranje. Onder de vleugels van bondscoach Jeroen Otter gaat ze de strijd aan met teamgenoten als olympisch kampioene Suzanne Schulting. ,,Die meiden schaatsen nog wel een stuk harder”, stelt ze. ,,Ik kan ze best goed bijhouden, maar soms versnellen ze ineens en zijn ze weg. Ik kijk nog wel tegen die oudere meiden op en probeer veel van ze leren. Tot in het detail wil ik me het schaatsen op topniveau eigen maken.’

Bron: Natasha Smit | AD.nl

DIT VINDT JE VAST OOK LEUK