Foto credits: Avalon Aardoom

Dilemma's met Avalon Aardoom

In de rubriek ‘dilemma’s op donderdag’ confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma’s. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan shorttrackster Avalon Aardoom.

Bio
Naam: Avalon Aardoom
Geboortedatum: 16-10-1997
Geboorteplaats: Dordrecht
Team: Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS)
Specialiteit: Shorttrack
Opmerkelijk: Aardoom werd begin dit jaar tweede op het Nederlands kampioenschap in Heerenveen. In de Friese ijstempel schreef ze tijdens dat toernooi de 1500 meter op haar naam. Aankomend seizoen maakt ze de overstap van het RTC Noord naar de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS).
Twitter: @AardoomAvalon
Instagram: @avalonaardoom

Dilemma’s
1000 of 1500 meter
“1500 meter. Ik vind de tactiek die je op die afstand toe moet passen leuker. Daarnaast duurt het langer, waardoor je tegenstanders echt stuk ziet gaan. Heerlijk. De 1000 meter vind ik ook mooi, maar die afstand houd je makkelijker vol. Het feit dat ik tijdens het NK de 1500 meter won, speelt ook een rol in mijn keuze. Als je iets wint, is iets al gauw leuker dan wanneer dat niet het geval is.”

Individueel zilver of relaygoud
“Goud op de relay. Of ik het nou met een team doe of alleen, dat maakt mij niet zoveel uit. Ik vind het allebei supermooi. Als je dan beide medailles naast elkaar legt, kies ik voor goud, want dat is de kleur die telt. Ik heb enorm genoten van de olympisch bronzen medaille van de relayvrouwen in PyeongChang. Dat was zo heftig. Ik zat voor de televisie en dacht alleen maar: hoe dan? Op dat moment kreeg ik tranen in mijn ogen. Toen ik die meiden door de lucht zag springen van blijdschap, sprong ik zelf even mee in de woonkamer. Ik gunde ze die plak zo.”

Wereldkampioen of olympisch zilver
“Poeh, deze vind ik erg lastig. Het liefst natuurlijk allebei, maar als ik moet kiezen, dan ga ik toch voor olympisch zilver. Dat is de medaille die je wil. De Olympische Spelen blijven iets magisch. Dat toernooi is maar een keer in de vier jaar en wereldkampioen kun je ieder jaar worden.”

Wateringen of Heerenveen
“Wateringen. Dat is dicht bij Den Haag, dus dicht bij mijn vrienden. Ik woon in Heerenveen vanwege het shorttrack. Ook deze stad vind ik mooi, maar mijn hart ligt toch meer in Wateringen. Na mijn shorttrackcarrière, over een jaar of tien, ga ik weer terug naar Wateringen.”

Bocht of rechte stuk
“De bocht. Het rechte stuk is ontzettend saai. Bij het shorttrack gebruik ik het rechte stuk vooral om even te ontspannen en de focus te vinden voor de bochten. De bochten zijn daarentegen cool, helemaal als je zo schuin gaat.”

Online shoppen of kopen in de winkel
“Kopen in de winkel. Het komt weleens voor dat ik vooraf even online kijk wat er allemaal is, maar vervolgens ga ik toch naar de winkel. Dat vind ik een stuk leuker.”

Zelf koken of uit eten
“Zelf koken, maar dan niet in mijn eigen flat, maar in een grote keuken. Ik woon in de flat naast Thialf en daar is het niet toegestaan om te koken in je kamer. Als ik in een grote keuken sta, maak ik echt van alles. Ik ben dol op koken en bakken, is echt een hobby van mij. Vrijwel iedere vrijdag bak ik mijn eigen brood. Heerlijk! Wat mijn specialiteit is in de keuken? Ik durf wel te zeggen, dat mijn lasagne supergoed is, ha.”

Koffie of thee
“Deze is heel makkelijk: thee! Ik haat koffie. Het ruikt vaak wel lekker, maar de smaak vind ik niks. Ik ben dol op chai thee. Dat is echt liefde.”

Lang opblijven of vroeg naar bed
“In de winter ga ik standaard om 21.15 uur naar bed, dan gaat om 21.30 uur het licht uit en lig ik om 22.00 uur te slapen. Daar ben ik heel gestructureerd in. Buiten het shorttrackseizoen ga ik vaak laat naar bed. Ook daar houd ik van. Vroeg opstaan kan ik wel, maar het liefst word ik niet voor 8.00 uur wakker. Twaalf of dertien uur slaap. Heerlijk. Slapen is mijn hobby, ha.”

Spreken of zwijgen
“Een beetje van beide. Hier ga ik niet tussen kiezen. In sommige gevallen is het handig om je mond te houden, maar af en toe moet je ook jezelf laten horen. Dat hangt van de situatie af. Als mij iets wordt gevraagd, ben ik vaak erg enthousiast, maar ik kijk ook regelmatig de kat uit de boom.”

Hakken of sneakers
“Sneakers. Ik vind hakken wel cool, maar ik kan er niet op lopen. Als ik soms meiden soepel op hakken zie lopen, denk ik altijd: hoe doe je dat? Bij mij gaat het altijd half struikelend.”

Zingen of dansen
“Een lastige, maar ik ga toch voor zingen. Dansen is iets wat je in je kamer doet, als je alleen bent. Zingen doe ik eigenlijk overal, niet alleen onder de douche. Vooral de klassieke Disneynummers vind ik geweldig.”

Bakken of koken
“Bakken. Avondeten maak je omdat je moet eten. Bakken doe je voor het genot.”

Bier of wijn
“Geen van beide. Ik vind het allebei vies. Geef mij maar water, (chai) thee, sap of chocomel. Als ik alcohol drink, wat niet vaak gebeurt, dan kies ik voor een wodka met Fanta. Dat vind ik wel lekker. In mijn ogen is het gewoon extra prikkelende Fanta.”

Koek of snoep
“Koek. Om eerlijk te zijn, heb ik nog niet zo veel snoep op in mijn leven. Altijd als ik in de Jamin loop, is het enige wat ik lekker vind die gele maantjes. Van de rest ben ik niet zo’n fan. Koekjes gaan er daarentegen wel in. Ook die bak ik af en toe zelf. Helemaal als mijn vrienden erom vragen. Op de avonden dat we Temptation Island keken, zorgde ik regelmatig dat er wat lekkere koekjes aanwezig zijn. Ja, ik ben fan van dat programma. Er gebeuren daar zo veel gekke dingen. Dat is gewoon mooi.”

Strand of bergen
“Bergen. Ik haat het strand. Dan heb je aan het eind van de dag overal zand zitten. Vreselijk. Geef mij maar een mooi bos. Hutten bouwen, bomen beklimmen. I love it.”

Zomer of winter
“Winter. Ik kan niet tegen hoge temperaturen. Als het warmer is dan 24 graden, dan moet ik niet meer buiten komen. Als ik dan ga sporten, gaat het fout. Dan moet ik overgeven. Regen vindt niemand leuk, maar ik ben dol op sneeuw. Ik was met de shorttrackselectie mee naar het WK in Montréal. Daar lag veel sneeuw. Ik heb daar de tijd van mijn leven gehad.”

Serie of film
“Serie. Daar kan ik maar niet mee stoppen, ik blijf maar kijken. Als ik eenmaal aan een serie ben begonnen, wil ik hem zo snel mogelijk hebben gezien. Een film is op een gegeven moment klaar en dan zit je na afloop met vragen. Een serie kan soms oneindig zijn. Dat vind ik prettig. Ik houd van allerlei series, maar ook van documentaires over bijvoorbeeld mensen die in de gevangenis zitten. Toch kan ik ook van grappige series genieten. Family Guy vind ik geweldig. Ik kijk echt van alles.”

Justin Bieber of Beyoncé
“Geen van beiden. Sommige liedjes van Justin Bieber zijn wel leuk, maar het is jammer dat ze van Justin Bieber zijn. Laat ik het zo zeggen, ha. Over Beyoncé heb ik niet echt een mening. Ik luister voornamelijk naar de top 40 of naar nummers uit de brugklas.”

Bron: Robert Prins – voor schaatsen.nl

DIT VINDT JE VAST OOK LEUK